Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Daňové příjmy obcí je letos nutno vzhledem ke krizi revidovat.

První projevy krize se objevily již na konci loňského roku. Co přinese obcím ten letošní?

Ekonomická krize se nevyhnutelně promítne také do obecních rozpočtů. Vládní i opoziční protikrizové návrhy obsahují opatření, která daňové příjmy obcí ovlivní. Na serveru Obecní finance se Jaroslava Kypetová zamýšlí nad potřebou realistického přístupu k rozpočtu. Jen to může obce uchránit před nečekanými schodky. Letos se skutečnost bude velmi lišit od makroekonomických odhadů z doby sestavení státního rozpočtu. Ministerstvo financí zveřejnilo na konci ledna mimořádnou makroekonomickou predikci. Na žádost poslanecké sněmovny předložila vláda zprávu o změnách příjmů kapitol, výdajů kapitol a deficitu státního rozpočtu při meziročním růstu HDP ve výši 3 %, 2 % a 1 %. Součástí zprávy, která je na webových stránkách Poslanecké sněmovny dostupná v tisku 723, je i dopad uvedených výší růstu na příjmy krajů a obcí.
Nový odhad daňových příjmů zohledňuje nejen makroekonomické scénáře, ale vychází také z aktuálních údajů o skutečném plnění státního rozpočtu za rok 2008. První projevy krize se objevily již na konci loňského roku, a to v podobě nižšího než očekávaného inkasa daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických osob, kde došlo ke změně výše záloh. Souhrnná tabulka ukazuje dopady do rozpočtů obcí při jednotlivých variantách A (růst 3 %), B (2 %), C (1 %). 

Revize daňových příjmů pro rok 2009

 

Zdroj: sněmovní tisk 723
Z výše uvedeného vyplývá, že při hospodářském růstu 1 % se sníží daňové příjmy obcí o 7,5 % oproti schválenému rozpočtu. Dodejme, že se objevují i prognózy poklesu HDP, což by znamenalo další pokles zdrojů. Na základě aktualizovaných veličin ministerstvo předpokládá, že územní rozpočty jako celek budou v roce 2009 realizovat schodek. Jako reakci na propad daňových příjmů očekává i snížení na straně výdajů rozpočtů (snaha realizovat určité úspory). Dále se kalkuluje s předpokladem, že k dorovnání propadu daňových příjmů zapojí kraje a obce přebytky hospodaření, které realizovaly v minulých letech.
Uvedené výpočty nezohledňují návrhy protikrizových opatření, z nichž např. odpuštění záloh pro fyzické osoby má opět dopad do rozpočtů obcí, vzhledem k systému sdílení dokonce větší než do státního rozpočtu. Určitý vliv bude mít také dřívější vracení nadměrných odpočtů u DPH, i když se jedná pouze o část plátců.

(Pro www.e-svet.cz podle serveru Obecní finance Eva Tišnovská, únor 2009)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001