Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Jak účtovat a kam výkazy odesílat?

Jak a kam s nimi? Téměř nerudovská otázka v jazyku účetnictví.

Jak účtovat a kam výkazy odesílat?

Účetnictví obcí a měst se letos výrazně mění. V souvislosti se spuštěním centrálního systému účetních informací státu byla vydána zcela nová vyhláška upravující způsob a odesílání finančních výkazů. Vyhláška č. 16/2001 Sb. byla zrušena. Nová vyhláška č. 449/2009 Sb., se nyní vztahuje pouze na finanční výkazy, avšak odkazuje se na tzv. technickou vyhlášku č. 383/2009 Sb., která upravuje sběr výkazů účetních.

Ministerstvo financí zveřejnilo v těchto dnech zpřesnění a doplnění vzorových schémat pro přípravu základních postupů účtování od 1. ledna 2010 v rámci metodické podpory účetní reformy v oblasti veřejných financí.
Velmi výrazně se od ledna mění také způsob přenosu dat, kde zcela vypadává krajská úroveň.Přenos bude probíhat mezi Ministerstvem financí ČR, ve vyhlášce nazývaným správce centrálního systému účetních informací státu, a vybranou účetní jednotkou, tedy obcí. Problematické je ustanovení, že ministerstvo přidělí každé obci časy a periody zahájení hlavního datového přenosu, časy, periody a počty opakování, což v případě obcí s neuvolněnými zastupiteli může být těžko realizovatelné. A přestože jsou někdy vztahy obcí a krajů v oblasti účetnictví napjaté, je zřejmé, že kraje zajišťovaly rovněž metodickou pomoc a upozorňovaly obce na případné chyby ve výkazech.
V přechodném ustanovení se uvádí, že účetní data se předávají až ve stavu k 31. 12. 2010, takže zůstává určitý čas pro přípravu. Jiná je však situace u statistických dat, kde by měsíční pomocný statistický výkaz měly být všechny obce schopny předložit nejpozději do 20. února 2010.
(pro www.e-svet.cz podle obecní finance.cz zpracovala Eva Tišnovská, leden 2010)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001