Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Kolaudace studny

Novelou vodního zákona z roku 2004 (tzv.euronovela) zaniká platnost povolení k odběrům povrchových a podzemních vod a k vypouštění odpadních vod vydaných před rokem 2002. Jedinou výjimku tvoří studny občanů sloužící ...

V současné době se stále hovoří v médiích o problematice studní vzhledem k novele vodního zákona. Novelou vodního zákona z roku 2004 (tzv.euronovela) zaniká platnost povolení k odběrům povrchových a podzemních vod a k vypouštění odpadních vod vydaných před rokem 2002. Jedinou výjimku tvoří studny občanů sloužící pro individuální zásobování jejich domácností. Ti mohou zůstat klidní, pro ně povolení nezanikají. Platí ale, že každá studna, která je domácností užívána, musí mít stavební povolení, kolaudační rozhodnutí a povolení k odběru vody. 

U studní prokazatelně postavených před 1. 1. 1955 nemusí mít občan žádné povolení. U těchto historických studní je stavba i odběr povolen „ze zákona“ (občan nemusí mít v ruce žádný „papír“). K prokázání stáří studny postačí např. dokumentace ke stavbě, u které je studna umístěna, nebo doklad o dědictví, prodeji, darování, ke kterému byl nutný odhad a je v něm o studni zmínka

Další možností je sv
ědecká výpověď popř. čestné prohlášení. U těchto studní postavených před 1.1.1955, které slouží pro individuální zásobování domácností vodou (pro pitné účely, zalévání zahrádky, napouštění bazénů apod.), není žádná nahlašovací povinnost. Občané si své doklady uloží doma a použijí je až v případě, kdy budou muset stáří studny dokazovat. Nemusí nikam chodit a své studny hlásit. U studní zbudovaných po 1.1.1955 nemusí občané také nikam chodit a své studny nahlašovat, pokud je mají povoleny včetně odběru a používají je ke stejnému účelu, pro který byla povolena (určena). Když však například mají ve svém RD zřízenou provozovnu ke svému podnikání, pak již musí na vodoprávní úřad (odbor ŽP) zajít a požádat o nové povolení k odběru. 

Pokud toto povolení b
ěžní občané nemají a nemají ke studni kolaudační rozhodnutí a povolení k odběru vody, měli by zajít na příslušný vodoprávní úřad, který je pro občany Makotřas součástí MěÚ Kladno se sídlem nám. Starosty Pavla 44. odbor životního prostředí. Nemusí však s návštěvou tohoto úřadu spěchat. U studní pro individuální zásobování domácností vodou neplatí termín 1. 1. 2008 a není dosud určen. Toto datum – 1.1.2008 je velmi důležité pro právnické osoby, obce a fyzické osoby podnikající. 

Ti, pokud mají povolení k odběru vody nebo vypouštění odpadních vod vydáno před rokem 2002, měli by vodoprávní úřad navštívit co nejdříve. Pro tyto subjekty končí nakládání s vodami dnem 31. 12. 2007. Tyto subjekty musí požádat o nové nakládání s vodami. Pokud se nezměnily podmínky, za kterých jim bylo povolení vydáno, mohou v termínu do 30. 6. 2007 požádat o prodloužení stávajícího povolení. Pokud tuto povinnost podnikatel nesplní, správní orgány přistupují k sankčnímu postihu až v okamžiku, kdy není o spáchání deliktu pochyb. To znamená, že je delikt prokázán. U právnických osob a fyzických osob podnikajících je výše pokuty určena výpočtem. (5 tis. – 10 mil. Kč).

(Převzato ze Zpravodaje Obecního úřadu Makotřasy, duben 2007, autor příspěvku Martin Kympl)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001