Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Není břemeno jako břemeno

V příštích deseti letech si pět obcí v blízkosti Temelína mezi sebou rozdělí 300 miliónů korun.

V příštích deseti letech si pět obcí mezi sebou rozdělí 300 miliónů korun. Peníze budou moci obce použít na investiční projekty, jedni plánují opravu polikliniky, druzí zateplení mateřské školy a další opravu silnic. Jinde zase postaví čističku, opraví chodníky či vybudují nové byty. Ve hře jsou i větší projekty jako nové silniční obchvaty či otevření nákladního přístavu.
Starostové ještě jednají o dalších 70 miliónech korun na řešení dopravní situace.
O které obce se jedná a čímže si takové příděly zasloužily?
Mnohé obce mohou jen tiše závidět takové podmínky. Možná je trochu závist přejde, když si uvědomí, že se týkají pěti obcí v blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Nyní se celková podpora regionu pohybuje kolem 110 milionů korun ročně. A společnost ČEZ ještě zvýšila dotace „temelínským“ na pětinásobek. V okolí Dukovan vyplatil ČEZ na podporu regionu v posledních dvaceti letech téměř 713 miliónů korun.
Odborné studie říkají, že vliv atomové elektrárny na zdraví lidí je prakticky nulový.
Z hlediska vlivu na životní prostředí patří jaderné elektrárny mezi velmi šetrné zdroje výroby elektrické energie. Při jejich provozu není poškozováno životní prostředí, nevznikají skleníkové plyny, nespotřebovává se kyslík a neobnovitelné suroviny (ropa, uhlí).
Rizika provozu atomových elektráren jsou minimalizována řadou bezpečnostních opatření.
Pak existuje množství dalších obcí po celém Česku, které „svou“ elektrárnu nemají. Nikdy nebudou tak štědře dotovány, přestože při bližším pohledu by na to měly zatraceně nárok. V jejich blízkosti byla postavena dálnice a jedinou kompenzací je protihluková stěna (mimochodem většinou velmi ošklivá). Také obce, které se stanou, nikoli vlastní vinou, doslova tranzitními, nemají ve svých rukou klíč (ani peníze) k řešení. Abych nezapomněla -poměrně dobře v tuzemsku ještě funguje model, kdy obec nechá ve svém katastru uložit odpad a získá tak jednorázově prostředky na vybudování například chodníků a veřejného osvětlení. Další možná rizika ze skládky jsou tímto „jednou provždy vyřešena“, respektive ta podstupuje obec dobrovolně.
Podle tamních starostů by se měl pro obce v okolí Temelína vyčlenit akciový podíl na zisku JE, kompenzacemi by pak mohly být dividendy. Starostové už začínají připravovat pravidla, podle nichž by se akcie měly rozdělovat. Podle této logiky se ovšem nabízí otázka, jestli by neměly nárok také obce u dálnic na podíl z výnosu za jejich provozování a obce s úložištěm odpadu by měly také to „navěky“ nějak lépe zpeněžit.

(Pro www.e-svet.cz Eva Tišnovská, duben 2010)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001