Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Občané by měli sami skutečně rozhodovat o rozvoji svých obcí

Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že 56 procent občanů nevěří, že mohou dění ve své obci jakkoli ovlivnit.

Podle čerstvě pořízených průzkumů si většina lidí myslí, že nemůže ovlivňovat řešení problémů ve své obci. Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že až 56 procent občanů nevěří, že mohou dění ve své obci jakkoli ovlivnit.
Jak z výzkumu CVVM také vyplynulo, většina lidí by uvítala možnost podílet se na rozhodování o důležitých otázkách místní politiky prostřednictvím referend. Lidé nemají zájem zabývat se mezinárodními záležitostmi-ty rádi ponechají voleným zástupcům, ovšem o „svých“ věcech rozhodovat chtějí. A častá námitka odpůrců referend, že totiž lidé často nemají potřebné informace, v tomto případě zjevně neobstojí.
Prostřednictvím například elektronické úřední desky nemůže být vůbec žádný problém dodat všem občanům obce v krátkém čase veškeré podklady. Pak už je na každém, aby začal uvažovat obyčejným selským rozumem a při znalosti místa, kde žije, vyslovil svůj názor na uvažovaný projekt.
Názor, že prý je referendum drahé, je už dávno překonaný a mylný. V dnešní době elektronického hlasování je možné je provádět velmi rychle a levně. Koneckonců referendum by se neprovádělo ke každému, obrazně řečeno "zatlučení hřebíku do obecního plotu", ale fungovalo by jako kontrolní mechanismus občanů vůči podivným, neprůhledným a nebezpečným, drahým, pochybným projektům všeho druhu.
Pár příkladů, jak by referendum bodlo: Hokejový trenér Alois Hadamczik díky dobrým kontaktům s politiky získal od státu příspěvky v celkové výši 80 milionů korun na stavbu aquaparku v Kravařích na Opavsku. S místní radnicí si navíc vyjednal skvělé podmínky. Pokud bude bazén prodělečný, ztrátu uhradí město, v opačném případě půjde výdělek do kapsy Hadamczikovi. Co by tomu asi řekli občané v referendu o tomto projektu?

Na tuto kauzu upozornily Hospodářské noviny. Mezi roky 2005 až 2007 do Kravař od ministerstva financí doputovalo 80 milionů korun na společný projekt Buly Arény Hadamczika a místních radních. Postaral se o to bývalý poslanec ČSSD Michal Kraus. Všechny peníze šly do stavby aquaparku, který sousedí s Hadamczikovým sportovním centrem a hotelem. Další miliony přidalo město. Za odměnu mají podle zjištění místních novinářů radní do bazénu vstup zdarma.
Tento případ přitom rozhodně není ojedinělý. Třeba ve Mcelích ve Středočeském kraji chybí vodovod, stojí tu však pětihvězdičkový hotel. Ten nyní bude rozšiřovat svůj areál o luxusní sportovní centrum. Z evropských dotací na něj dostane 41 milionů korun
Na závěr malé referendum na téma“Dá se věřit předvolebním slibům?“ Na internetu lidé hlasovali naprosto jasně: "Ne, je to jen předvolební rétorika" - to si myslí 5548 hlasujících, "Ano, vítězná strana je musí dodržet" - tak tento dojem má 188 hlasujících.

(Pro www.e-svet.cz Eva Tišnovská, březen 2010)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001