Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Stát chce trvale zamezit komercionalizaci veřejných prostranství v obcích

Bezúplatně či úplatně? Tentokrát o převodech státního majetku obcím, chystaných novelách zákonů o prodeji půdy a o majetku státu, o administrativní byrokracii atd.

Jedním z problémů, který komplikuje obcím život a starostům přidělává vrásky, jsou zdlouhavé převody majetku státu na obce.
Novela zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu (PF) sice nově umožňuje bezúplatný převod pozemků pod místními komunikacemi do vlastnictví obcí, ale PF je přesto zatím nevydává, neboť prý čeká na nějaké další zákony. PF se především obává komerčního zneužití vydaného státního majetku. Bohužel současná praxe je pak taková, že nekonečné a zbytečné průtahy komplikují uskutečnění mnoha důležitých projektů. Chystané novely zákonů o prodeji půdy a o majetku státu by mohly být blýskáním na lepší časy. Ale zdá se, že už teď by často stačila jen trochu větší ochota a pružnost úředníků, aby i při striktním dodržování platných zákonů obcím neztěžovali jejich další rozvoj.
V reakci na sílící hlasy obcí, že často na své náklady udržují veřejně přístupná prostranství, která jsou ovšem ve vlastnictví státu, ministerstvo financí upozorňuje, že "nic nebrání tomu, aby stát podle zákona o svém majetku naložil bezúplatným převodem s takovým pro něj nepotřebným majetkem, který se přes prokazatelné úsilí nepodařilo prodat a další péče o něj stát jen zatěžuje".
Svaz měst a obcí (SMO) ve spolupráci s ministerstvy a některými státními organizacemi začal hledat optimální definici pojmů veřejný zájem a veřejně prospěšná stavba. Důležité je, že již proběhlo vnější připomínkové řízení k novele zákona o prodeji půdy, která by mohla rozšířit výčet pozemků, jež by PF bezúplatně převáděl na obce. Zdá se, že by se to týkalo hlavně pozemků, které obce potřebují k uskutečnění veřejně prospěšných záměrů. Třeba pro tvorbu územních systémů ekologické stability (podporuje MŽP), budování hřišť a parků (podporuje MMR), protipovodňových opatření, pro technickou a dopravní infrastrukturu, opatření na ochranu přírody a krajiny, pro snižování ekologických nebezpečí a jejich důsledků atd.
Hledá se pojistka
Diskuse se vede hlavně kolem pojistky proti zneužití bezúplatných převodů. SMO navrhl, že pokud by obec bezúplatně nabyté pozemky převedla během příštích pěti let na třetí osobu, musela by PF zaplatit jejich cenu zjištěnou znaleckým posudkem, tedy v plné výši. Ministerstvu zemědělství se pět let zdá příliš krátkých a hledá trvalé záruky, že pozemek nebyl použit k jiným účelům. Kdyby k tomu došlo, obec by měla povinnost jej bezúplatně vrátit. Povzbuzením pro obce může být, že chtějí-li žádat stát o bezúplatný převod pozemků pro veřejná prostranství, dětská hřiště apod., očekávané znění novely jim v tom hodně pomůže.
Novela by měla platit už v příštím roce. Zpoždění, nikoliv kvůli trvající diskusi kolem pojistky proti zneužití, ale jednáním o možnostech nákupu půdy cizinci, však není vyloučeno.

Co poradili městům a obcím:
Chce-li některá obec získat bezúplatným převodem státní majetek, který je ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), měla by nejprve posoudit, zda je schopna nejen tvrdit, ale především doložit splnění věcných i formálních podmínek pro bezúplatný převod a zejména veřejný zájem. Stojí za to i zvážit, zda místo bezúplatného převodu, který je doprovázen řadou omezujících podmínek ve smlouvě a je zatížen delší administrativou při schvalování, není pro obec výhodnější úplatný převod za cenu v místě a čase obvyklou, s nímž žádná omezení ve smlouvě spojena nejsou.
Ing. Karel Loucký, ředitel analyticko-metodického odboru ÚZSVM

Má-li obec zájem o bezúplatný převod pozemku ve správě PF ČR, měla by především co nejdříve svůj záměr fondu sdělit. Nejlépe je se obrátit přímo na místně příslušné územní pracoviště (seznam územních pracovišť a kontakty na ně jsou dispozici na www.pfcr.cz). K podané žádosti musí obec přiložit všechny doklady potřebné pro převod. Velmi často se stává, že obec s doložením uvedených dokumentů otálí, celá rozpracovaná transakce se tak zdržuje a není možno ji zdárně dokončit.
MgA. Michal Bureš, tiskový mluvčí Pozemkového fondu ČR

Příklad z praxe:
Letos v listopadu získala obec Chožov na Lounsku do svého vlastnictví 16 pozemků v katastrálním území Chožov v účetní hodnotě přes 500 tisíc korun. Další pozemek získala obec v katastrálním území Třtěno. Všechny uvedené pozemky leží pod místními komunikacemi IV. třídy a převodem pozemků do vlastnictví obcí ÚZSVM umožnil sjednocení vlastníků těles komunikací a pozemků.


(Pro www.e-svet.cz podle zpravodajství MODERNIOBEC.IHNED.CZ Eva Tišnovská, listopad 2008)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001